Függetlenül attól, hogy először találkozol valakivel, vagy már századszorra üdvözlöd őt, fontos a helyes kézfogás. Egy erős rázás magabiztosságot, erőt, melegséget, őszinteséget és számos más, jó karakterjellemet közvetít. Az a tény, hogy egy jól végrehajtott kézfogások pozitív első benyomást keltenek, nem csupán anekdotikusan igaz, hanem több tanulmányi kutatás is alátámasztja.

Mikor és hogyan csináld?

 

 

1. Mikor

A jó kézfogás megfelelő időzítést igényel. A partin vagy társasági rendezvényen győződj meg róla, hogy érkezéskor és távozáskor is kezet fogsz a házigazdával. Bárkivel rázhatsz kezet, akivel először találkozol, illetve olyan barátokkal, családtagokkal és ismerősökkel, akikkel nem érzed elég közelinek a kapcsolatotokat ahhoz, hogy az ölelés megfelelőbb választásnak tűnjön.

Sokan azért nem merik először odanyújtani a kezüket, mert félnek, hogy lógva hagyják őket. Ha ez történik, ne érezd magad megalázva. A probléma általában nem az, hogy az illető nem tart elég fontosnak, lehet, csak az időzítésed volt rossz. Mindig emlékezz az alábbiakra:

Ne ajánlj fel kézfogást, ha az adott személy épp egy másik beszélgetésben van elmerülve.

Jól hallhatóan üdvözöld a személyt, és ezután ajánld fel a kezed.

Vedd figyelembe a változó társadalmi normákat is. A legtöbb kultúrában eltérő szokások léteznek a kézfogással kapcsolatban. Például vannak helyek, ahol a nők nyújtják először a kezüket.  Máshol egyáltalán nem illő kezet fogni egy nővel. Ezekre fontos odafigyelni, főleg utazáskor.

 

2. Hogyan

A szemkontaktus alap, mindig nézz a másik szemébe! A kézfogás maximum 3-4 mácodpercig tartson.

Ellenőrizd, hogy elég szoros-e, és nem túl élettelen, gyenge. Ugyanakkor, összezúzni se akard a másik fél csontjait, szóval csak mértékkel. A túl erős kézfogás amúgy is azt sugallja, hogy kompenzálni szeretnél valamit. A hüvelykujj merőlegesen álljon a többihez képest. Fontos, hogy a tenyér is érintkezzen a másikkal, ne csak az ujjak, mert ez esetleg nemtetszést, undort is jelezhet.

Ügyelj arra, hogy a kezeden ne legyen ételmaradvány, vagy zsír, és ha nagyon izzadt a tenyered, töröld bele gyorsan a nadrágodba. 

 

Végezetül pedig egy rövid oktatófilm: How to Give a Great Handshake