SZERETNÉL TÖBBET TUDNI A BOROTVAPAMACCSAL VALÓ BOROTVÁLKOZÁSRÓL? OLVASD EL ÚTMUTATÓNKAT, HOGY TUDD, MILYEN ELŐNYÖKKEL JÁR A BOROTVAPAMACS HASZNÁLATA!

 

Borotvapamacs

 

Borotvapamacs – a régóta megbecsült borotválkozási eszköz

A borotvapamacsok már régóta részei a férfiak borotválkozási eszköztárának, mivel rengeteg olyan előnyük van, amelyek a borotválkozást könnyebbé teszik: a pamacsok jobban megtartják a nedvességet, ezáltal takarékosabban és hatékonyabban tudunk borotválkozni, egyenletesebben elosztják a bőr felületi egyenetlenségein a borotvakrémet, ami simább és mélyebb borotválkozást eredményez kevesebb irritációval, végül pedig a pamacs szálai segítenek a bőr felületén maradt elhalt hámsejtek és bőrszennyeződések eltávolításában. Borotválkozási pamacsodat és krémedet körültekintően válaszd ki, hogy a lehető legjobb élmény legyen a borotválkozás. 

 

BOROTVAPAMACS FAJTÁK

Vaddisznószőr borotvapamacs

A legolcsóbb megoldás, gyakran minőségbeli problémákkal. A vaddisznószőr borotvapamacsok általában kisebb méretű fejjel rendelkeznek, melyeket gyakran megfestenek, hogy világosabb színűnek tűnjenek (ezek általában drágábbak). A vaddisznószőr borotvapamacsok nem képesek annyi nedvességet megtartani és magukba szívni, mint a borzszőrből készült borotvapamacsok, azonban minőségük miatt rossz hírüket kárpótolja alacsony áruk, és van a piacon néhány darab, amivel költséghatékonyan el tudjuk kezdeni a borotválkozási pamacs használatát.

Borzszőr borotvapamacs

A borzszőr borotvapamacsnak 4 fajtája van: Pure Borzszőr Borotvapamacs, Best Borzszőr Borotvapamacs, Super Borzszőr Borotvapamacs, illetve Silvertip Borzszőr Borotvapamacs – ezek a megnevezések arra utalnak, hogy a szőr a borz mely testrészéről származik, a különböző területeken növő szőrök ugyanis más-más tulajdonságokkal bírnak: eltérő a különböző szőrök puhasága, illetve a nedvességfelszívó és megtartó képessége.

 

Pure borzszőr borotvapamacs

Szőrzet helye: a borz hasa alatti szőrzet

A megfizethető borzszőr borotvapamacs. Habár a vaddisznószőr borotvapamacsoknál drágábbak, attól sokkal jobb nedvfelszívó és nedvességmegtartó tulajdonságokkal rendelkezik, ezért sokkal hatékonyabb borotválkozásban a másiknál. Ezt a borotvapamacsot szintén gyakran színezik, hogy a pamacs szálai ne legyen olyan sötét színűek. Mivel a pamacsokban felhasznált szőr egyenlőtlenségein méretre vágással segítenek, ezért az elvágott szálak néha durvábbak, mint a vágatlanok – azonban emiatt nem kell aggódni, mert a használat során a pamacs „betörik”, tehát sokkal finomabb lesz és alkalmazkodik borotválkozási szokásainkhoz – persze a Pure Borzszőr Pamacs sosem lesz olyan finom, mint a magasabb minőségű borzszőrpamacsok.

 

Best borzszőr borotvapamacs

Szőrzet helye: a borz teste

A Best Borzszőrzet Borotvapamacsokba válogatott szőrzet finomabb, puhább, és 20-25%-ban a borz testéről származnak. Ezek a hosszabb szőrszálak finomabbak, véknyabbak és világosabbak, mint a Pure Borzszőr Pamacsokon találhatók, illetve sokkal sűrűbben helyezkednek el a pamacs fején – az eredmény egy finomabb borotválkozási érzés, jobb nedvességfelszívó és megtartó képesség - némi érdes tapadási érzéssel párosulva. Érdemes megjegyezni, hogy ez az érdes érzet erősebb lehet azok számára, akik borotvaszappant használnak krém helyett, mivel a szappan felületéről a pamacs nagyobb darabokat szakít és visz fel az arcbőrre.

 

Super borzszőr borotvapamacs

Szőrzet helye: a borz háta 

A Super Borzszőr Borotvapamacsok jelentősen finomabban és puhábban, mint a Pure és Best változatok. Színük világosabb, amely gyakran egy sötétebb, jellegzetes folttal – néhány gyártó előszeretettel színezi a pamacsok fejének tetejét, hogy a pamacsnak ragyogóbb, fehéres színes legyen. Nedvfelszívó és megtartó képességük erősebb, ezáltal gazdagabb habot hoznak létre borotválkozáskor az arcbőrön. A pamacs puha érzete nagyon keresetté teszi ezt a fajtát. A piacon elérhető darabok általában elég jó minőségűek.

 

Silvertip borszőr borotvapamacs

Szőrzet helye: a borz nyaka

A Super és Silvertop Borzszőr Borotvapamcsok gyakran egy kategóriába kerülnek annak ellenére, hogy több különbség is van a két változat között. A Super változathoz hasonlóan a Silvertop pamacson is található egy jellegzetes sötétebb folt, ami a pamacs karakterét adja. A Silvertop szálait azonban kézzel válogatják össze biztosítva ezáltal, hogy a pamacsra csak a legfinomabb szálak kerüljenek rá. A szálakat sosem kezelik vagy festik, így megtartják természetes, krémes színűket. A Silvertip rendelkezik a legjobb nedvfelszívó, illetve megtartó képességgel, ez igen gazdag habot képez a bőrön, amely a borotválkozást könnyűvé teszi – míg az irritációt a lehető legkisebbre csökkenti.

 

Szintetikus borotvapamacsok

Az utóbbi években igen népszerűvé váltak a szintetikus borotvapamacsok leginkább költséghatékonyságuk, illetve különböző állatvédelmi* szempontok miatt. Ezek a pamacsok durvábbak és érdesebbek, csakúgy mint a vaddisznószőr pamacsok, azonban nedvfelszívó és megtartó képességük közelít a borzszőr pamacsokéhoz.  

 

A borotvapamacs mérete

A borotvapamacsok méreteit illetően 3 jellemzőt kell figyelembe vennünk, ha szeretnénk kiválasztani a számunkra megfelelő pamacsot: szőrhosszúság, kötés és magasság. A szálhosszúság a pamacsban levő szőrszálak hosszát jelöli – ezen paraméternek nincs külön technikai előnye, mindössze ízlés kérdése, hogy ki milyet választ. A szálak vége gyakran villanykörte vagy legyező alakban helyezkednek el, amelynek szintén nincs jelentősége, mindössze ízlés kérdése, hogy ki mit választ!  

A kötés mérete viszont már olyan tulajdonság, amelyet érdemes fontolóra venni. A kisebb kötés jobb irányíthatóságot, míg a nagyobb kötés (csomó) gyorsabb felvitelt és borotválkozást jelent. Ismét hangsúlyozzuk, hogy a döntés személyes ízlés kérdése, hiszen mindenkinek más-más szempontok lehetnek fontosak a borotválkozás során (fazonra igazított arcszőrzet esetében praktikusabb a kisebb kötés használata, mivel könnyebb azzal navigálni). A kötés mérete és szálhosszúság adja ki a pamacs magasságát - fontos azonban, hogy a kézméretedhez próbáld meg igazítani a használni kívánt pamacsot, mert a kényelmetlen választásnál nincs rosszabb, ha borotválkozásról van szó! Olyan méretet válassz, amely kényelmesen fekszik a nagyujjad és a mutatóujjad között – nézz meg a termékek méretét (mm) és mérd azt az ujjaid közé, hogy el tudd dönteni, melyiket válaszd!

Borotvapamacsok kínálatunkban

 

HOGYAN HASZNÁLD?

1.     Áztasd be borzszőr borotvapamacsodat langyos vízbe.

2.     Rázd le finoman a többlet vizet.

3.     Tegyél egy olivabogyó nagyságú borotválkozási krémet a tenyeredbe, vagy egy borotválkozó edénybe, amelyet aztán gazdag habbá építesz kis, körkörös mozdulatokkal a pamacs segítségével. A hab felépítéséhez nagyjából egy percre lesz szükséged.

4.     Vidd fel a habot az arcodra, összezárt ajakkal, hogy a szájba ne jusson be a hab. A folyamat vegyen igénybe legalább fél percet, hogy a habot egyenletesen mindenhova fel tudd vinni.

5.     A szőrszálakat a pamacs kiegyenesíti, felállítja, illetve eltávolítja az elhalt hámsejteket, míg arcszőrzeted befedi a hab.

6.     Borotválkozz!

A krémet vagy borotvaszappant persze rögtön fel is viheted arcodra. Ehhez a nedves pamacsot dörzsöld a szappanhoz, vagy vidd rá fel a borotválkozási krémet, és a habot vidd fel közvetlenül az arcszőrzetedre. Használj több vizet, hogy gazdagabb habot építs!

 

BOROTVÁLKOZÁS UTÁN

Mosd le a pamacson maradt krémet vagy szappant langyos vízzel, miközben finoman átdörzsölöd ujjaiddal a pamacs fejét. Ezt követően rázd le finoman a pamacsról a rajta maradt vizet, majd érintsd egy törölközőhöz minden oldalát, mielőtt visszahelyezed kis állványra, tartójára (vagy fejjel felfelé bármilyen egyenes felületre, ha nincs tartóeszközöd). Hagyd, hogy pamacsod a levegőn száradjon meg végleg. Hogy megakadályozd a pamacs vízkövesedését, illetve hogy ne maradjon rajta szappan, vagy krémfolt – két évente egyszer áztasd be azt borecetes vízbe (1/10 borecet, 9/10 víz).

 

Végezetül

Reméljük, hogy útmutatónk segítségével minden információval rendelkezel ahhoz, hogy eldönthesd, milyen borotvapamacsot használj. A pamacsok közötti legnagyobb különbség, ahogy az a fentiekből is kitűnik, a puhaságban és a nedvfelszívó, illetve megtartó képességükben van. Bármit is választasz, a pamaccsal való borotválkozás minőségi változás a borotválkozás kézzel történő módjához képest! Javasoljuk továbbá, hogy meglévő, vagy tervezett pamacsod mellé gondold meg kiegészítő boroválkozási kellékek beszerzését, hogy borotválkozási rutinodat még jobban szeméylre szabd.

* A borotvapamacsokhoz felhasznált borzszőr szigorúan a borzok életének megkímélése mellett került a gyártók által felhasználásra.