Egy átlagos öltönymániás számára a nyári esküvő nem más, mint egy álom valóra válása. Ha azonban te nem olyan fajta úriember vagy, aki ismeri és birtokolja a gyapjúszövet zakók összes fajtáját, akkor ez elég izzasztó dilemma lehet. Eltekintve attól, hogy a legkedveltebb idő a lakodalmak számára, a nyár nagyon meleg lehet a koránt sem ideális öltözetnek tűnő sötét, minimum 3 részes öltönyhöz és egy pamut inghez.

 

 

Elegánsan megjelenni egy nyári esküvőn, és nem elolvadni puding módjára, már-már művészetnek mondható. Sőt, valójában boszorkányságnak tűnhet. De a megfelelő „know-how”-al bárki sikeresen letudhat egy nyári lakodalmat.

 

A Dress Code: Mit jelent?

A nyári esküvői öltözék kiválasztása előtt figyelembe kell venni a legfontosabb dolgot, mégpedig azt, hogy mi áll a meghívóban. Általánosságban elmondható, hogy lesz egy meghatározott dress code, ami segít mérlegelni, hogy mi az, ami megfelelő, és mi az, ami nem. Azonban az is előfordulhat, hogy nem lesz semmiféle kikötés az öltözékre vonatkozóan. Szóval, mielőtt beesnél egy alkalmi szertartásra a vacsoraöltönyödben, itt egy gyors útmutató az alapvető megjelenésekről.

 

Black Tie

A Black Tie, azaz „fekete nyakkendő” talán az egyik legformálisabb megjelenés, a White Tie mellett. Nem valószínű, hogy ezt fogod látni egy nyári meghívón. Azonban ha mégis, akkor ezt kell tudnod róla: a klasszikus szmokingos viselet az urak számára. Mellé kizárólag fekete csokornyakkendőt és egy pár fekete, jól polírozott Oxford cipőt válassz. 

Ne jelenj meg semmi másban! Mi ezzel a probléma? Valószínűleg izzadni fogsz.

 

 

Formal (Black Tie Optional)

Ez az egyik legzavarosabb öltözködési előírás. Annyit tesz, hogy a házigazdák szmokingot viselnek, de elég udvariasak ahhoz, hogy megértsék, ha más nem kíván így tenni. Ha viszont biztosra szeretnél menni, válassz egy te is egy Black Tie szmokingot.

Ha valamilyen oknál fogva ez nem egy lehetőség, akkor tökéletesen elfogadható egy normál, két részből álló öltöny nyakkendővel. Csak győződj meg róla, hogy sötét, és a lehető legközelebb áll a szmoking megjelenéséhez.

 

Summer Smart

Gratulálunk, neked nem formális kötelességed egy fekete gyapjúruhában ropogósra sülni. A Summer Smart egy igen népszerű öltözködési stílus a meleg nyári esküvők számára, mivel a vendégek nagyobb szabadságot kapnak, hogy játszadozzanak a színekkel és anyagokkal.

A könnyű, semleges és pasztell árnyalatok jól működnek itt. A gyapjú vagy pamut helyett egy vászon ruha lehetővé teszi, hogy bőrünk szellőzzön, ezáltal kevésbé lesz melegünk, ám mégis stílusosak maradhatunk.  Egy Loafer cipővel tökéletes választás.

 

Smart Casual

Nyugodtan hagyd otthon a kabátot, ezáltal is elkerülve, hogy túl meleged legyen. Vagy ha úgy érzed, hogy szükséges lehet az izzadtság foltok eltakarására, de nem akarsz egyedüli vendégként teljes öltönyben flangálni, választhatsz különálló darabokat is. A cipők sem korlátozódnak a bőr Oxford vagy Derby cipőkre, nyugodtan válassz egy Loafer vagy Brogue cipőt.

 

Casual

Ritka, de a Casual dress code a meghívódon azt jelenti, hogy szinte bármit felvehetsz, amiben elegánsnak érzed magad. Ám ettől még nem bölcs dolog egy pólóban és papucsban megjelenni, még akkor sem, ha kint 40 fok van.

Ehelyett keress valami picivel formálisabbat, például egy átlagos munkahelyi viseletet.

 

 

Egyéb nyári esküvői öltözetek

Ahogy lassan Te is kezdesz rájönni, a nyári esküvőre való öltözködés akár bonyolult is lehet, de nem muszáj annak lennie. Van néhány klasszikus outfit, ami minden esetben működik. Ha nem szeretnél kísérletezni, itt van pár kombináció, amiben garantáltan jól fogsz kinézni.

A vászon ruha

A vászon, a saját gyűrött, ráncos pompájában, a tökéletes anyag a templomtól egészen az éjszakai ereszd el a hajamig, hogy kibírd izzadás nélkül, és frissnek érezhesd magad. A kevésbé kalandvágyók számára a tengerészkék a legbiztosabb választás. Viseld egy fehér inggel, fekete monk-strap cipővel.

Ha szívesebben próbálkoznál valami mással (és a dress code megengedi) a bézs vagy homokszín a vászon szabás klasszikus színe. Válassz hozzá fehér vagy világoskék inget, és barna bőr loafer cipőt.

Nyári szeparációk

A kontrasztos sötét és világos különálló darabok kombinációja abszolút nyerő, egész évben. A melegebb hónapokban válassz világosabb nadrágot (fehér, bézs, törtfehér) egy sötétebb árnyalatú zakóval, télen pedig fordítva.  Lábbelik terén sincsenek nehezen betartható szabályok, általánosságban elmondható, hogy minden hagyományos stílus működik.

„Lélegző” kétrészes ruha

Valószínűleg már van is ilyen a szekrényedben, ami jó – de figyelmeztetünk, ha ez gyapjúból van, akkor valószínűleg sokkal melegebb lesz, mint egy pamut vagy lenvászonból készült darab. Színek szerint, közepestől a világosszürkéig, a sötétkék vagy a bézs színűek jöhetnek szóba. Mellőzd a feketét, mivel a) egy kicsit morbid, és b) nagyon, nagyon forró lesz.

Az ingválasztás a dress code-on múlik, de egy fehér vagy világoskék inggel biztos nem nyúlsz mellé. A kiegészítők legyenek letisztultak, de nyugodtan belecsempészheted a saját egyediségedet. A cipőválasztás legyen klasszikus, kifinomult, de mégsem túl formális – nem egy igazgatói konferenciára készülsz!

 

Extra tipp:

Hogy elkerüld az izzasztó helyzeteket, használj Baxter of California férfi dezodort, ami egy tiszta citrus és pézsma illatú, aluminium- és parabénmentes dezodor, mely antibakteriális összetételének köszönhetően elpusztítja a bőrfelületen izzadáskor megtalálható baktériumokat. A terméket a kifejezetten érzékeny bőrűek is használhatják. A dezodor nem hagy foltot a ruhádon sem!