Mi a Movember? Miről szól a bajszos, őszi hónap?

Összegyűjtöttük nektek a legfőbb tudnivalókat, melyek után több mint valószínű, hogy novemberben ti is leteszitek a borotvát.

A mozgalom eredete:

A Movember kampány őshazája Ausztrália: Adelaide városában alkották meg a moustache és a november szavak összevonásából a Movembert 1999-ben. Az első Movember célja az volt, hogy a résztvevők jótékonysági céllal egy teljes hónapig pazar bajszokat növesztenek. Négy évvel az első nyolcvan, bátor bajszos jótékonykodót követően 2004-ben, Melbourne-ben megalakult a Movember Foundation, mely a novemberi bajusznövesztéssel már kifejezetten a prosztatarák megelőzésével és a férfiakat érintő rákos megbetegedések iránti figyelemfelhívással kötötte össze.

Bajusz és prosztatarák

Az egy hónapig növesztett bajuszköltemények (vagy épp csökevények, attól függ, kinek-hogy nő) egyfajta vizuális kitűzőként szolgálnak: azt üzenik a férfitársadalomnak, hogy ne hanyagolják el az egészségüket és rendszeresen járjanak el prosztatarák-szűrésre. Ez az alattomos betegség ugyanis csak addig gyógyítható, amíg tünetmentes, ezért csupán ezekkel a bajmegelőző szűrésekkel lehet idejében megakadályozni a tragédiát.

 

Movember számokban

Indulása óta világszinten több mint 174 millió dollár adományt sikerült a résztvevőknek összegyűjteniük, ami kérdés nélkül hatalmas szám. Éppen ezért 2012-ben a Movembert a világ top 100 NGO-i közé választották – nem csoda, hogy évről évre több millió férfi csatlakozik a jótékony kezdeményezéshez. Itthon pedig az elmúlt években három millió forintot gyűjtöttek össze a kampánnyal.

Movember Magyarországon

Hazánkban 2009-ben indult útjára a mozgalom – és az elmúlt hét évben sikerült elérniük, hogy már szinte mindenki tudja, mi a novemberi bajusz jelentése. A 2015 óta Movember Magyarország Egyesület néven terjeszti a szűrővizsgálatok fontosságát, a hozzájuk beérkezett movemberi adományokból pedig a szűrővizsgálatokhoz elengedhetetlen PSA mérőkészülékeket vásárolnak és szűrőnapokat tartanak.

Magyarok és a prosztatarák

Évente átlagosan 4500 férfit diagnosztizálnak prosztatarákkal, közülük körülbelül 1500-an életüket is vesztik ebben a betegségben – így a prosztatarák a második legmagasabb halálozási ok a Movember Magyarország Egyesület adatai szerint. Pedig, amennyiben időben diagnosztizálják, a prosztatarák az esetek 90%-ában teljesen gyógyítható, így a szervezők nem győzik hangsúlyozni a szűrővizsgálatok és az egészséges életmód fontosságát. 

The Mo Bros

A Movember mozgalom résztvevő férfiai univerzálisan a Mo Bros, azaz a Mo Tesók. Úgyhogy ha csatlakozol a bajusznövesztéshez, tudd, hogy több millió sráccal lettél tesó a jó cél érdekében!

 

Hírességek a Movemberért

Számos híresség is hirdeti a mozgalom igéjét: Brad Pitt, Sylvester Stallone, David Beckham, Leonardo DiCaprio, aki eközben az ENSZ klímaváltozás elleni harcának képviselője – de még Kate Upton és Lady Gaga is műbajszot ragasztott fel Movemberben!

További részletek az alábbi linkeken:
https://www.movember.com/
https://www.facebook.com/MovemberHungary/

Movember - Te is csatlakozol?