A világ egyik legnagyobb útikönyv kiadója és online utazási magazinja, a Lonely Planet összeállított egy toplistát azokról a városokról és országokról, amelyeket érdemes felkeresni 2019-ben.

 

1. Koppenhága, Dánia

A dán főváros az elmúlt évek során igazán divatos lett az utazók körében, köszönhetően annak, hogy mind az építészet és design, mind a gasztronómia területén sikerült itt maradandót alkotni.

Trendi streetfood helyek és Michelin-csillagos éttermek, múzeumok és egyéb programok csalogatják a turistákat Koppenhágába. Kihagyhatatlan látnivaló a világhírű Tivoli Gardens vidámpark, amely 2019. február 1. és 28. között varázslatos téli csodaországgá változik. A dániai tömegközlekedésre eddig sem lehetett panasz, de 2019-ben még könnyebb lesz utazni, hiszen egy újabb metróvonalat építenek Koppenhágában. Ezek után talán nem meglepő, hogy a dán fővárost az első helyen ajánlják a Lonely Planet szerkesztői.

 

2. Shenzhen (Sencsen), Kína

Kína „Szilikon-völgyének” is nevezik Shenzhent, az egyik leginnovatívabb országot Ázsiában, amely hihetetlen változásokon ment keresztül az utóbbi években.

Korábban Shenzhent csupán Hongkong olcsó alternatívájának tartották, mára azonban új múzeumokkal és kortárs kiállításokkal lett a turisták egyik kedvenc célpontja.

 

3. Novi Sad (Újvidék), Szerbia

A Újvidék a Duna bal partján fekszik és büszkén birtokolja az Európa Ifjúsági Fővárosa címet. Számos fejlődésen ment keresztül, ami nem csak a címekben mutatkozik meg, hanem a kulturális sokszínűségben is. A legfőbb látnivalók között van Pétervárad, amely a középkorban a törökök elleni védelmet szolgálta, ma pedig múzeum és népszerű kirándulóhely. A belváros felfedezését érdemes a főtéren kezdeni, ahonnan az utcák legyező-szerűen nyílnak szét.

 

4. Miami, USA

Miamit sokan még mindig csodás tengerpartja és pezsgő éjszakai élete miatt kedvelik, azt azonban kevesen tudják, hogy az amerikai város a művészetek, a gasztronómia és a dizájnerek fellegvára is.

 

5. Katmandu, Nepál

Katmandu Nepál fővárosa, élénk, zajos város. Tele van gyönyörű palotákkal és a templomokkal, de Nepál elsődleges vonzereje a Himalája is csupán karnyújtásnyi távolságra található.

A 2015-ös földrengések hihetetlen pusztítást végeztek a városban, de úgy tűnik, 2019-ben sikerül felülemelkedni a sokkon és az összeomlott műemlékek helyreállításával Katmandu ismét vonzó turisztikai célponttá válhat.

 

6. Mexikóváros, Mexikó

Két éven keresztül, 2018-19-ben birtokolja Mexikóváros a Világ Design Fővárosa címet, amely remek apropó arra, hogy megismerjük az évszázados katedrálisok és a modern építészet egyvelegét. Számos látnivaló akad a fővárosban, mint például a Frida Kahlo múzeum, a Szépművészeti palota Mexikóváros kulturális központja, vagy a Xochimilco, Mexikóváros külvárosa, amely városrész hosszú csatornáiról híres.

Itt élvezhetik a látogatók a gondolázás mexikói változatát és megtekinthetik a gyönyörű történelmi épületeket is.

 

7. Dakar, Szenegál

Napsütötte strandok, színes piacok és éjszakai klubok között válogathatunk Dakarban, ahol a jövőben Nyugat-Afrika egyik új turisztikai központja fog létrejönni (köszönhetően egy új nemzetközi repülőtérnek). Érdekes látnivaló itt is akad, mint például Afrika legmagasabb szobra, az afrikai reneszánsz emlékmű, amely magasabb, mint a New York-i Szabadság-szobor és Rio de Janeiro a Megváltó Krisztus.

 

8. Seattle, USA

Seattle akkor került fel a Föld turisztikai térképére, amikor a világ egyik legnagyobb online kereskedő cége, az Amazon egy hatalmas üveggömbökből álló irodaházat építtetett a városban.

A 3 egymáshoz kapcsolódó gömb több emeletnyi magas, és belsejükben fákkal teli egyedi mikroklíma került kialakításra. Szintén izgalmas programot kínál a központ közelében található Space Needle 184 méteres tornya és kilátója is.

 

9. Zadar (Zára), Horvátország

Zadarban már nyoma sincs a háborús veszteségeknek, a város napjainkban az egyik legnépszerűbb horvátországi üdülőhellyé nőtte ki magát. Óvárosában jól megférnek egymás mellett az ókori romok, a modern múzeumok és a rusztikus éttermek is, tengerpartja, ahol a víz tiszta és meleg, évről évre egyre több turistát csábít.

Az óváros márvány utcáiban sétálva felfedezhetjük például a híres Szent Donát-templomot, a Szent Anastázia-székesegyházat, vagy a gyönyörű régi városfalakat és monumentális városkapukat. Zadar fontos közlekedési csomópontként is ismert, ahonnan a közeli szigetekre egyszerűen el lehet kirándulni.

 

10. Meknes (Meknesz), Marokkó

Marokkó négy királyi városának egyike, Meknes egy hamisítatlan igazgyöngy, ahol még nem fordul meg annyi turista, mint Fez vagy Marrakes városokban.

Látnivaló pedig bőven akad, például Iszmáil szultán nemrég rekonstruált mauzóleuma, amely nemzeti kincsnek számít Marokkóban, vagy a Bab al-Mansour fő kapu, amely a két városrészt választja el egymástól. Érdemes továbbá látogatást tenni a Bou Inania medersánál (Madrassa - iszlám tanulási iskola), valamint a Meknes fő turisztikai célpontjának számító Volubilis ősi római romjainál.

 


TOP10 ország a Lonely Planet szerint:

 1. Srí Lanka
 2. Németország
 3. Zimbabwe
 4. Panama
 5. Kirgizisztán
 6. Jordánia
 7. Indonézia
 8. Fehéroroszország
 9. São Tomé & Príncipe
 10. Belize

 

TOP10 régió, amit 2019-ben ajánl a Lonely Planet:

 1. Piemont, Olaszország
 2. Catskill-hegység, USA
 3. Észak-Peru
 4. Red Center (Vörös Központ), Ausztrália
 5. Skót-felföld és a szigetek
 6. Oroszországi Távol-Kelet
 7. Gujarat, India
 8. Manitoba, Kanada
 9. Normandia, Franciaország
 10. Elqui-völgy, Chile

/forrás: https://www.lonelyplanet.com/, https://blog.szallas.hu/top10-varos-2019/